☆

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Itse tehty, sorvattu sivupöytä, helmililjoja ja ötökkäpurkkeja

Viikonloppu kului taas niin nopeasti. Tällä kertaa vietettiin se Jyväskylän päässä. Käytiin vähän remppaan liittyvillä ostoksilla ja rentouduttiin kämpillä. Myllyhaassa on nyt viime viikolla maalailtu seiniä, asenneltu kattopaneeleita ja tällä viikolla aloitetaan tapetointi ja jatketaan maalausta. En malta millään odottaa, että pääsen taas paikalle loppuviikosta. Kuvia remppaan liittyen luvassa siis loppuviikolla. :)

Tässä puolestaan kuvia yhdestä omasta projektistani, jota olen tehnyt teknisen työn sivuaineopinnoissa tänä lukuvuonna. Vinkkasinkin tästä projektista jo liitutaulupostauksen yhteydessä. ;) Viikko pari sitten sain sen valmiiksi ja tässä nyt hieman kuvia työvaiheista ja tietenkin valmiista huonekalusta. Ideana sivuaineopinnoissa oli siis tehdä jokin oma puuprojekti, jossa tulisi opeteltua eri puupuolen koneiden ja laitteiden käyttöä. Oman projektini lähtökohdaksi valitsin jälleen itselleni vieraan ja uuden tekniikan, sorvaamisen. Halusin opetella sorvaamaan ja päätin ottaa kunnolla haastetta ja sorvata itse pöydänjalat. Ei ehkä kuulosta niin vaikealta, mutta kun kaikista jaloista pitää saada vielä samanlaisetkin, on siinä haastetta kerrakseen, varsinkin vasta-alkajalle. Mitään kovin isoa pöytää en kokenut tarvitsevani, joten päätin tehdä sivupöydän, jonka voi laittaa vaikka nojatuolin kaveriksi ja joka toimii tarvittaessa myös istuimena. 

Tuumasta toimeen siis. Jalat sahasin ensin lankusta pyörösahan ja vannesahan avulla sekä höyläsin ja hioin oikohöylän ja tasohöylän avulla. Nämä nelikulmaiset puukappaleet höyläsin käsin 8-kulmaisiksi, sillä sorvatun kappaleen täytyy olla mahdollisimman pyöreä. Sitten vain aloitin sorvaamisen. Se oli todella mukavaa, aluksi tosi jännittävääkin, mutta kyllä sen suhteellisen nopeasti oppi. Kannattaa rohkeasti kokeilla sorvaamista, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus! Kokeilin myös erimuotoisia talttoja, joilla sain tehtyä erilaisia uria pöydänjalkoihin. Välillä mittasin ja tein uuden merkin, että tiesin, mihin kohtaan mikäkin ura täytyi tehdä. Jalkojen teko onnistui lopuksi todella hyvin ja niistä tuli hyvin samannäköiset. :)

Jalkojen jälkeen tein "sarjapalat", jotka yhdistivät pöydänjalat toisiinsa puutappien avulla. Kansilevyn tein liimapuulevystä. Liimapuulevyn tein myös itse sahaamalla ja höyläämällä raakalaudasta paloja, jotka liimattiin ja puristettiin kiinni toisiinsa. Pöytälevyyn halusin tehdä sydämen muotoisen reiän, jonka toteutin pylväsporakoneen ja puukkosahan avulla. Lopuksi kiinnitin kannen sarjapalojen avulla. Sarjapaloihin olin porannut ennemmin reiät ja näihin reikiin upotettiin ruuvit, joiden avulla kansi ruuvattiin kiinni sarjaan. Missään ei siis ole näkyvissä ruuveja. 
Kansi puristuksessa
Pintakäsittelyä vaille valmis!
Aluksi ajattelin maalata pöydän luottovärilläni eli valkoisella, mutta sitten ehkä kevään ja pienen vanhan turkoosin lypsyjakkaran inspiroimana päätinkin maalata pöydän vaalean turkoosilla sävyllä. Lopputuloksesta tuli kyllä todella kiva ja onnistunut! :)
Lähikuvaa jaloista
Tällä hetkellä pöytä on Jyväskylän kämpässä. Ostin lähimarketista tänään pöytää koristamaan pari helmililjaa, joita olen ajatellut ostavani kevättunnelmaa tuomaan jo pitemmän aikaa. Löysin myös ihanat kukkaruukut, joissa lentelee perhonen ja sudenkorento. Kaikki tällaiset ötökkäjutut ovat aina kiinnostaneet ja kiehtoneet minua. Johtuisikohan kenties siitä, että lapsena minulla oli jos jonkinlaista ötökkää purkissa "lemmikkinä" vanhempieni kauhistukseksi. :)
Pieni  vanha jakkara, joka toimi pöydän inspiraation lähteenä. 
Ruukuissa oli myös kivat tekstit.
Mukavaa viikon jatkoa! 

10 kommenttia:

 1. Taitavasti tehty jakkara! Voi että! Ihan kirvasi tuosta lapsuusmuistot mieleen! ♥ Mummulassa oli samanlainen! :)

  VastaaPoista
 2. Tulipas siitä hieno! Lypsyjakkara on aivan mahtava pari pöydällesi.

  VastaaPoista
 3. Luin ääneen kertomuksesi kuinka taitavasti olet aivan mykistyttävän kauniin pöydän saanut aikaiseksi omin käsin. Upea suoritus täydet kympit ja lämmin halaus, olet todella taitava ja tarkka! Pöytä sai myös sydämen joka on siihen kuin luotu<3 pikkuinen jakkara sydämineen sopii vierelle täydelleisesti ja helmililjat perhos ja korento ruukkinen sopivat myös hyvin pöydälle.
  Todella kauniin sävyn valitsit pöydällesi, turkoosi on minunkin mieleeni.
  Mahtavan Upea postaus ja vielä kerran Onnittelut!<3

  VastaaPoista
 4. Äääkks! Tosi ihant nuo purkit, tuollaiset haluaisin omallekin terassille tai ikkunalle. siis tosi kauniit! <3 Ja ihan suloinen tuo pieni jakkara! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ne oli kyllä pakko ostaa, kun kaupassa näin. :) Niin kivat kyllä! <3

   Poista
 5. Siis WAU! Vitsit, että innostuin! Mäki haluun sorvaa. :D Tosin en osaa ees vasaraa pitää kädessä. :D Oikeesti mulla olis kässänopen opiskelupaikka Raumalla, mutta kun sinne on täältä meiltä niin pitkä matka, ja kun on jo äikän open ammatti taskussa ja työtä tarjolla, ni voi olla, että joudun luopumaan paikasta... Mut lisää tällasia inspiraatiojuttuja tänne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeesti vaan kokeilemaan! :D Tässä ei ees tarvittu vasaraa. ;) Voi olis varmasti ollut mielenkiintoista opiskella kässänopeks, mutta se reissaaminen on kyllä aika raskasta. Itte asun viikot Jyväskyläs ja sit reissataan Jyväskylän ja Etelä-Pohjanmaan väliä aina aika lailla vuoroviikonlopuin avomiehen kans ja kyllähän se aika raskasta on sekin kun matkaa on kans yli 200km. Mutta sulla on silti hyvä tilanne, kun on jo yks open ammatti ja töitäki tarjolla. :) Voihan sitä sit vielä myöhemmin opiskella lisää, jos siltä tuntuu. :)

   Poista

Kiitos kaunis jättämästäsi kommentista, ajatuksesta, palautteesta! ♡