☆

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Projekti hirsiseinät

Halusimme tosiaan jättää tupaan, eteiseen, portaikkoon ja alakerran vessan näkyviin hirsiseinää. Seinissä oli aiemmin ollut päällä jonkinlaiset pahvit/paperit ja niiden päällä vielä kuitulevy. Nämä revittiin pois ja niiden takaa paljastui  hyvännäköisiä ja hyväkuntoisia hirsiseiniä. Hetken ajattelimme, että jätämme hirret puunvärisiksi tai käsittelemme ne sävytetyllä lakalla, kuultolakalla tai -maalilla. Hirret olivat kuitenkin niin eri värisiä, että maalaaminen peittävällä maalilla oli mielestämme paras vaihtoehto. Muuten hirret olisi pitänyt hioa niin hyvin, että niistä olisi kadonnut raamisahan jäljet eli hirsien pinnassa olevat uurteet, jotka olivat mielestämme säilyttämisen arvoisia. Valkoisia hirsiseiniä oltiin ihasteltu lehdistäkin, joten päätimme maalata myös omat seinämme valkoisiksi. 

Pintakäsittelyn päättäminen ei ollut hankalaa, mutta sitten se puurtaminen vasta alkoikin. Hirsissä oli tietysti kiinni paljon nauloja, sillä jollakin ne paperit/pahvit oli seinään pitänyt saada kiinnikin. Nauloja oli isoja ja pieniä, vanhoja ja uusia. Niitä nypin irti vasaran ja taltan avulla. Tämäkin oli vielä suhteellisen yksinkertaista ja nopeaa, mutta seuraaavaksi vuorossa olivatkin sitten hirsien välit. Hirsien välistä pursui ja törrötti jos jonkinlaista eristettä, muun muassa lankaa, kangasta ja ohuita puulastuja, jotka näyttivät mielestäni enemmänkin oljilta, kuin puulastuilta, mutta onneksi avomies hieman valaisi tätäkin asiaa. :) Ensin kokeilin välien putsaamista mattoveitsen avulla, mutta siitä ei tullut yhtään mitään. Seuraavaksi vuorossa oli taltta, joka sekään ei toiminut. Parhaimmaksi välineeksi osoittautui lopulta talttapäinen ruuvimensseli, jolla tökin ja hinkkasin välejä. Kun olin saanut enimmät törröttävät eristeet pois, tökin jäljellä olevia eritsteitä syvemmälle hirsien väliin. Hioin hirret pintapuolisesti hiomapaperilla ja imuroin koko seinän.
Lähikuvaa hirsien eristeistä
Raamisahan jäljet näkyivät hyvin pienen hionnan jälkeen
Välit käsittelin veteen ohennetulla puuliimalla, jota levitin niihin pensselin avulla. Näin välit kovettuivat siistimmän näköisiksi. Kun välit olivat kuivuneet, maalasin seinät telan ja pensselin avulla, kolmeen kertaan. Lopputulos oli varsin onnistunut ja seinät ovat nyt ihanan valoisat.
Eteinen

Tupa
Portaikko, itse portaat ja muut seinät on vielä käsittelemättä

2 kommenttia:

  1. Hei, tulinkin vastavierailulle blogiisi ja ups, teillä tosiaan on iso urakka käsillä! Mutta siis aivan ihanat hirsiseinät kaiken työn jälkeen! Työ palkitsee kyllä. Tsemppiä teille :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että löysit tänne ja kiitos kommentistasi! :) Totta, kyllä se työ aina jossain vaiheessa palkitaan. :)

      Poista

Kiitos kaunis jättämästäsi kommentista, ajatuksesta, palautteesta! ♡