☆

tiistai 2. kesäkuuta 2015

Itse tehty ruokapöytä vanhoista lankuista

Taas on kiirettä pitänyt ja yhtä ja toista tapahtunut. Perjantaina oli alakoulujen yhteinen kevätkirkko ja koululaisten loma alkoi, samalla alkoi siis myös minulla kesäloma. Lauantaina puolestaan juhlittiin pikkuveljeni ylioppilasjuhlia. Kotona on touhuttu puutarhassa ja istuteltu kesäkukkia. Josko sitä nyt näin lomalla ehtisi enemmän taas blogiinkin kirjoittelemaan. Monta postausta onkin kasautunut aivan jonoksi asti. ;)

 Huippua on kuitenkin loman lisäksi myös se, että saimme miehen kanssa viimeinkin valmiiksi yhteisen, koko kevään ajan kestäneen projektin, nimittäin ruokapöydän. Sitä on tehty aina kun on ollut aikaa, mutta projekti on ollut kauan jäissä miehen työkiireiden ja minun puutarhajuttujeni vuoksi. Nyt se on kuitenkin valmis ja lopputulokseen olemme erittäin tyytyväisiä. :)

Tässä siis pöydän tarina kuvilla maustettuna.
Idea uuteen pöytään lähti siitä ihan yksinkertaisesta syystä, että edellinen pöytä oli auttamatta liian pieni, kapea ja lyhyt. Uúsi pöytä on nyt kokoa 1000mm x 1800mm. Toisesta puarista (lutista) purettiin pois vanha jyvälaari, josta otettiin talteen lankut. Jyvälaari on ilmeisesti peräisin 1800-luvulta, joten lankut ovat siis hyvin vanhoja. Lisäksi ne olivat todella mahtavan kokoisia ja jotakin uusiokäyttöä niille oli tietysti keksittävä. Mieleen juolahti ajatus lankuista pöydänkantena. 

Sitten vaan tuumasta toimeen ja lankut kuivamaan pannuhuoneeseen. Kuten kuvasta näkyy, eivät ne kuitenkaan olleet kovin puhtaita ja mieleen tuli väkisin ajatus jyvälaariin mahdollisesti päässeistä hiiristä. Niinpä lankkujen kuivuttua niistä höylättiin tasohöylällä pintaa jonkin verran pois.
Lankkujen toinen puoli oli nyt "puhdas" ja siisti, mutta toinen puoli oli vähän turhankin rosoinen. Sitä on joskus veistetty ilmeisesti kirveellä. Tasohöylällä ei lankkujen toista puolta kannattanut höylätä, sillä lankuista olisi tullut turhan ohuita. Niinpä seuraavaksi käteen sähkökäyttöinen käsihöylä ja hiomakone. Näiden avulla viimeistelin lankkujen pinnat.
Sitten lankut kannettiin yläkertaan laajennettuun kämppään, jonka lattia suojattiin ensin vanhoilla matoilla. Täällä alkoi pöydänkannen työstö. (Kuvassa lankut ovat nurja puoli ylöspäin.) Lankkujen alle suunnittelimme laittavamme 50mm x 50mm tukipuun.
Lankut eivät olleet yhtä paksuja tai edes suoria nurjalta puolelta, joten tukipuu ei asettunut kunnolla lankkujen tasoon. Ongelman ratkaisimme höyläämällä tukipuulle kujan. Koko huonetta ei huvittanut pölyyn sotkea, joten minä pidin imuria höylän vieressä, kun mies höyläsi. Saatiin ainakin enimmät pölyt kiinni. :D Lankut myös numeroitiin oikeaan järjestykseen.
 Lankut valmiina pintakäsittelyyn. Käsittelin lankut sävytetyllä lakalla, jota levitin paitarievun avulla. Näin jäljestä tuli sopivan epätasaista.
 Valmiit kansilankut.
 Välien tasaamiseen piti keksiä jokin hyvä keino. No parempaa ei sattunut sillä hetkellä mieleen tai käsiin kuin kasa paperia. Samankokoiset paperiniput jokaiseen väliin ja valmista. Ylivalvoja Marttakin päätti ottaa tässä vaiheessa nokoset.
Tukipuihin porattiin upotusreiät ruuveja varten, jonka jälkeen ne porattiin ruuvien avulla kiinni kansilankkuihin.
Kannen ollessa valmis alkoi jalkojen suunnittelu. Alusta asti olimme päättäneet tehdä X-jalat. No se ei kuitenkaan ollut aivan yksinkertaista, sillä kannen alusta ei ollut suora. Erinäisten mittailujen ja mallailujen jälkeen saimme kuitenkin jalkojen pituuden ja ristikulmien suuruuden selville. Niin ja tietysti pöydän korkeuden selvittämiseksi täytyi tehdä myös koeistunta. :D (Kansi laitettiin emännänjatkoksen päälle, jonka päälle sitten laitettiin tarpeeksi monta laudanpalaa.)
X:t tehtiin 100mm x 50mm lankusta loveamalla ne siten, että ne upposivat tasaisesti toisiinsa.
Kun X:t olivat valmiit mietimme, mistä tekisimme poikittaistuen pöydänkannen alle. Tuen päätimme lopulta tehdä heinäseipäästä, joka oli juuri sopivan värinen ja kokoinen, kunhan sahasi viistot päät pois.
Sitten vielä tarkistettiin, että pöydänkansi on suorassa.
Kun jalat ja kansi olivat valmiit, maalasin kannen alla olevat tukipuut ja X:t valkoisiksi pariin kertaan. Jalat kiinnitettiin kanteen vasta tuvassa oikealla paikallaan, koska pöytää olisi ollut mahdotonta kantaa valmiina yläkerrasta alas. Lopuksi pöytää tukevoittamaan laitettiin vielä pienet kulmaraudat pöydän molempiin päihin kannen alle.
Tuolit vielä paikoilleen ja valmista tuli! :)
Kesäisiä päiviä toivoen ja toivottaen! ♡

40 kommenttia:

 1. Voi iiks ja apua miten kaunis pöytä, kertakaikkisen upea! Ihan kuin teille tehty, ai niin mutta sehän onkin :)
  Kesäisiä päiviä sinnekin!

  VastaaPoista
 2. Todella mahtavalta näyttää :)
  Sopii niin teille ja on vielä kauniskin ♡
  Mukavaa kesälomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Marika! :) Itse kun tekee ,saa varmasti sellaisen, mistä myös itse pitää. :)

   Poista
 3. En voi sanoo muutaku et wau! :)
  Ihanan maalaisromanttinen sisustus :)

  ---> love - m.i.e. .com

  VastaaPoista
 4. Voi miten upea pöytä !!! Vau :) Itselläkin tuntuu että postaus tahti on kovin verkkainen vaikka aiheita kyllä olis mistä kirjotella. Hyväälomaa teille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti löydetään molemmat nyt aikaa kirjoitella postauksia! :)

   Poista
 5. Olette kyllä taitavia. todella hieno pöytä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Riitti pöydässä välillä haastettakin, mutta saatiinpa tehtyä. :)

   Poista
 6. Komia on pöytä! Tuollaista ei kaupasta saa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo ei ainakan aivan samanlaista tai samoista materiaaleista. :)

   Poista
 7. Wau!!! Siis mielettömän upea pöytä <3

  VastaaPoista
 8. Tulipas siitä komea! Kyllä tuon ympärillä vai päällä kelpaa juhlia ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo varsinkin nyt, kun mahtuu enemmän väkeä pöydän ympärille. :)

   Poista
 9. Oli varmasti jonkin verran hommaa, mutta hieno on lopputulos! Mukavaa kesää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo hommaa kyllä riitti, mutta oli kaiken sen vaivan arvoista. :)

   Poista
 10. Voi juku! Tosi upea ja mahtava pöytä! :D Todella kiva kun olet laittanut tarkat ohjeet ja hyvät kuvat. :) Voi hyvin ohjeitten mukaan tehdä itselleen pöydän. Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! Joo toivottavasti noista mun sepustuksista on jollekin iloa ja apua. :) Kivaa viikonloppua sinnekin!

   Poista
 11. Hei tää on ihan valtavan upea Marianne! Arvostan niin paljon tuota teidän itse tekemistä vielä, kun lopputuloskin on niin hieno! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Laura! <3 Itse on kiva tehdä, vielä kun olisi siihen enemmän aikaa. :D

   Poista
 12. Millä sävyllä lakkasitte pöydän? On todella hieno pöytä! Sama projekti meilläkin meneillää ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, en ole valitettavasti juuri nyt kotona, että voisin tarkistaa sävyn. Ensi viikolla loppuviikosta menen kotiin ja ilmoitan sinulle sitten sävyn. :)

   Poista
 13. Moi. Ihana pöytä. Haluaisin itselle myös 6 hengen pöydän vanhoista, oikeasti vanhoista lankuista. Haluan tehdä itse, en teettää tilaustyönä puusepillä. Ongelma, ettei vanhaa lankkua löydy. Onko sulla ideoita, että mistä saisi tuohon tarkoitukseen sopivaa? Onko sulla mahdollisesti jäänyt ylimääräistä, jota voisin ostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja pahoittelut, että vastaaminen kesti näin kauan. Meillä ei valitettavasti jäänyt ylimääräistä lankkua. Vanhaa lankkua kannattaa varmaan metsästää esim. vanhojen talojen tai ulkorakennusten purkutyömailta. Esimerkiksi facebookissa on joitakin ryhmiä, joissa ihmiset tarjoavat vanhaa rakennusromua ihan ilmaiseksi. Tietysti täytyy sitten miettiä, ovatko mahdolliset lankut varmasti terveitä. Itse tehdyssä pöydässä on kyllä sitä jotakin, toivottavasti löydät pöytääsi varten lankkuja. Toki kantena voi käyttää myös vanhaa ovea, jos sellaisen satut jostakin löytämään. :)

   Poista
 14. Mitä sävyä käytit pöydän lakkauksessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, pinta on käsitelty Nicolorin puolihimmeällä kalustelakalla ja sävy on T3044. :)

   Poista
 15. Hienoa, että olette laittaneet teko-ohjeet nettiin. Itsellä alkaisi vastaavien (2 kpl) pöytien teko vanhoista 24 cm leveistä lattialankuista. Saa nähdä onnistuuko yhtä hyvin. :)

  VastaaPoista
 16. Voi miten upea! Tuli kauhea hinku tehdä itselle keitiön pöytä. Osaiskohan sitä - ikinä en ole puutöitä sen kummemmin tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kovasti! :) Tuumasta toimeen vaan, kyllä sitä oppii, kun kokeilee.

   Poista
 17. Ihana pöytä! Osaatko sanoa minkä paksuista lankku on?

  VastaaPoista
 18. Tuossa tulee hyvin säästöä, kun itse rakentaa huonekaluja. Hienolta näyttää. Meilläkin on pöytä tekeillään, toki vielä on alihankinta konepaja etsinnässä. Tahtoisimme nimittäin sorvata jalat, mutta meiltä ei siihen löydy kokemusta tai välineitä.

  VastaaPoista
 19. Aivan ihana pöytä, en ole missään nähnyt noin upeaa. Haluaisin ostaa samanlaisen. Tekisittekö vielä toisen samanlaisen?

  VastaaPoista

Kiitos kaunis jättämästäsi kommentista, ajatuksesta, palautteesta! ♡