☆

maanantai 13. huhtikuuta 2015

Viikonlopun puutarhajuttuja: kutsumaton vieras, ekat orvokit, DIY kasvilaatikoita ja kylvöjä

Viikonloppuna innostuttiin molemmat tekemään vähän pihahommia. Varsinkin lauantain hieno sää kyllä suorastaan vaati lähtemään pihalle. Meidän puutarha tai piha on tällä hetkellä tosiaan jättimäinen hiekkalaatikko. Tavoitteena olisi saada siihen multaa ja nurmikko kasvamaan mahdollisimman pian. Asiassa on vaan yksi suuri mutta. Nimittäin talo pitäisi maalata ensin. Viime kesänä laitetuissa uusissa ulkopaneeleissa kun on vain pohjamaali päällä. Onneksi nurmikkoa voi kuitenkin kylvää muualle pihaan paitsi talon viereen. Tämä tietysti vaikeuttaa hieman myös kukkien istuttamista tai kukkapenkkien tekoa, mutta tähänkin on jo konstit mietittynä. :)

Lauantaina aamupäivällä huomattiin pihalla myös vähän harvinaisempi vieras. Kanahaukka oli nimittäin napannut pihalla pyörineen fasaanikukon ja herkutteli sillä hyvin lähellä makuuhuoneen ikkunaa. Eipä sitä edes häirinnnyt, vaikka me molemmat sitä ikkunasta seurattiinkin. Fasaanista ei jäänyt jäljelle kuin pää, koivet ja kasa höyheniä.
Lauantaina ostin ja istutin myös tämän kevään ensimmäiset orvokit. Niitä ostaessa tuli heti mieleen, että osan niistä istutan vanhan pyörän koriin. Pyöräkään ei ole ihan mikä tahansa mummiska, vaan siihenkin liittyy jälleen tarina. Kyseisen pyörän on miehen mumma saanut aikoinaan rippilahjaksi. Pyörässä ei ole jopparia (suomeksi tarakkaa), mutta kori siihen on jossakin vaiheessa laitettu. Koriin sovitin vanhaa kattilaa, joka istuikin siihen aika kivasti. Niinpä orvokit päätyivät ensin kattilaan ja sitten pyörän koriin.
Loput orvokit istutin maitohinkkiin. 
Pyörä taitaa olla merkkikilven perusteella Vaasassa tehty.
Kattilakin näyttäisi olevan kotimainen.
Ratkaisuksi siihen, ettei kukkapenkkejä voi vielä tehdä eikä kukkia istuttaa oikeille paikoilleen, keksin tehdä kasvilavat. Nämäkin värkkäsin lauantaina. Näihin ajattelin nyt sitten istuttaa kukkien siemeniä ja kukkasipuleita, jotka voin sitten siirtää oikealle paikalleen, kun on sen aika. Lisäksi ajatuksena oli tehdä isompi kasvimaalaatikko ja mansikkamaalaatikko, mutta näihin löytyikin jo valmiit ratkaisut, joista lisää myöhemmin. ;)
Kasvilavat tein raakalaudasta ja ajattelin vielä maalata ne.
Tänä vuonna kokeilen kasvattaa itse yrttejä ja muita hyötykasvaja sekä kukkia aivan siemenestä asti itse. Toivottavasti saan näistä edes jotkut kasvamaankin. :D Esikasvatuksessa minulla on nyt yrttejä, jalapeno, tomaatteja ja ahomansikoita. Saas nähdä, kuinka käy. Hyviä neuvoja ja vinkkejä otetaan vastaan! :)
Sunnuntaina puolestaan suoritettiin eräänlaista raivaustyötä pihalla. Siirrettiin talon ympärillä olleet kivet sivuun, että niiden alle saadaan uutta maata ja uusi kangas. Kivet on siis tarkoitus paiskia takaisin paikoilleenkin. 
Tässä näkyykin hyvin tämä meidän hiekkalaatikko ja kivistä putsattu talon reuna.
Tällä hetkellä pihalla sataa lähes räntää ja yöksi on luvattu lunta, joten puutarhaunelmat tuntuvat aika kaukaisilta. Orvokitkin siirsin varmuuden vuoksi sisälle etteivät ne nyt heti paleltuisi. Toivottavasi sää taas pian lämpenisi ja aurinkokin näyttäytyisi. :)

Säästä huolimatta mukavaa alkanutta viikkoa! ♡

10 kommenttia:

 1. Pyörän kori näyttäisi olevan entinen lastenistuin, josta puuttuu vanerinen istuinalusta. Täällä etelässä paistoi välillä kauniisti kunnes raesade yllätti. Niin kevät tekee tuloaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, se taitaakin olla tosiaan lastenistuin. On siinä se pohjakin osittain tallella. :)

   Poista
 2. Kylläpä teillä hommaa piisaa, vaikkakin mukavaa sellaista ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo piisaa tosiaan, osa mukavaa ja osa vähän vähemmän mukavaa.. ;D

   Poista
 3. Aivan ihana pyörä!
  Minäkin ajattelin ostaa orvokkeja, mutta en tiedä kannattaako vielä...Mutta toisaalta, kyllähän orvokit kestää jonkun verran pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä aika persoonallinen. :) Minä jo hätäilin niitä ostamaan, kun viime vuonna ne olivat jo loppuneet joka paikasta, kun ajattelin niitä ostaa. :D

   Poista
 4. Hei, onneksi vain fasaani joutui haukan syömäksi. Meillä maaseudulla kanahaukka nokki kissan kuoliaaksi :( Osaavat olla aikamoisia petoja.

  Kiva blogi sinulla, hyvää keväänjatkoa!
  -vakituinen lukija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos! :) Mekin vähän mietittiin, että kuinkahan uskaltaa päästää kissaa ulos. Päästetään sitä nyt varmaan sitten aina silloin, kun ollaan itsekin pihalla. Onneksi nyt kevään ja kesän tullen tulee vietettyä enemmän pihalla, niin pysyvät toivottavasti nämä kutsumattomat vieraatkin hieman kauempana. :) Upeita lintuja ne ovat, mutta peto on aina peto. Hyvää keväänjatkoa myös sinulle! :)

   Poista
 5. Meillä myös on ollut omenapuussa kanahaukka ja kerran oli kukkaruukussa aivan tästä meidän ovesta parin metrin päässä.
  Arvoisa pyörä sai upeat orvokit kyytiin! Sinulla on paljon oivallisia ideoita istuttaa kasveja mieluisiin astioihin! Kasvilavatkin ja paljon olet saanut aikaiseksi. Orvokit kestävät hyvin pientä pakkastakin ja eikä räntäkään niitä lannista. Itse olen karaissut kukkani siis totutellut ne pikkuhiljaa kylmään siten kestävät aina paremmiin. Jos kuitenkin jonain aamuna näet orvokkisi päät alaspäin älä ole moksiskaan, sillä kyllä ne siitä päivän mittaan taas nousevat, jos vain on muutamakin lämpöaste. Sitkeitä sissejä ovat! Kun yrttisi kasvavat niin ne myös sietävät hiukan kylmääkin, mutta pian ne lämpimät säät jäävät:)
  Iloista kevään jatkoa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, no on ne haukat sitten ilmeisesti aika röyhkeitäkin lintuja. Kiitos paljon vinkeistä ja neuvoista! :) Mukavaa kevään jatkoa myös sinne! :)

   Poista

Kiitos kaunis jättämästäsi kommentista, ajatuksesta, palautteesta! ♡