☆

keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Näin Myllyhaka pysyy lämpöösenä

Nyt vähän tietoa siitä, miten Myllyhaka pysyy lämpöösenä myös kylmimmillä pakkaasilla. Kun pohdimme erilaasia lämmitysjärjestelmiä, päädyimme aika nopeasti lopputulokseen, joka oli lattialämmitys ja hake. Lattialämmitys on asennettu jo lähes kaikkiin huoneisiin, joten on jo aikakin kertoa siitä. :) Meillä lattialämmitys on Uponorin, mutta muitakin vaihtoehtoja toki löytyy.
Lattialämmitystä asennettaessa harvalaudoituksen päälle naulattiin alumiiniset lämmönluovutuslevyt, joiden pokkauksiin upotettiin 20mm muoviset lämmitysputket. Näissä putkissa kiertää vesi, joka lämmitetään metsähakkeella. Metsähake on meille hyvä vaihtoehto, sillä sen suhteen ollaan omavaraisia. Pannuhuone ja lämmityskattila tulevat meillä vanhaan navettaan. Navetasta lämmitetty vesi kulkee 50m pitkää lämpökanaalia pitkin taloon.
Lisäksi lämpöä saadaan haluttaessa myös vanhoista pönttöuuneista ja takasta.
Loppuun vielä täytyy todeta, että on mukava huomata, miten paljon teitä blogissa vierailee ja jotkut ovat liittyneet lukijoiksikin, kiitos siitä! <3 Liittykäähän vaan muutkin tai jättäkää jokin merkki vierailustanne, on aina mukava kuulla muiden mielipiteitä ja tietää keitä täällä vierailee. :) 

tiistai 25. helmikuuta 2014

Keittiöunelmia

Tässä on nyt tämä lupaamani keittiöpostaus. Keittiötä sanotaan kodin sydämeksi, mutta mielestäni kodin sydän on paikka, jossa vietetään eniten aikaa yhdessä. Meillä se tulee olemaan tupa. Keittiö on silti minulle todella tärkeä osa kotia, sillä kokkailu ja varsinkin leivonta ovat lähellä sydäntäni. :) Tässä muutama kuva keittiöstä viime kesältä. Keittiöön emme tehneet kesällä mitään muutoksia, sillä syksyllähän se purettiin pois.

Uutta keittiötä aloimme suunnitella jo kesän aikana, kun huomasimme, miten itse tilaa käytimme. Katselin paljon eri firmojen keittiöitä, ovimalleja yms. Kun suunnitelmat alkoivat olla selviä ja kuva omasta keittiöstä alkoi hahmottua, menimme erääseen keittiöfirmaan, jolla oli uusi, juuri täydellinen, ovimalli sekä ihanat vetimet meidän keittiöömme. Keittiösuunnittelijalle kerroin oman visioni ja hän kertoi omia ideoitaan. Käynti oli helppo, sillä tiesin hyvin tarkkaan itse, mitä halusin. Sitten jäimme odottamaan piirustuksia ja tarjousta unelmien keittiöstä. Piirustusten saavuttua keittiö näytti juuri siltä, miltä olin sen kuvitellutkin näyttävän. Vitriininurkkaus ja haaveilemani matala taso ikkunnan eteen penkkinä toimimaan näyttivät todella hyviltä. Uudessa keittiössä myös kodinkoneiden paikat hellaa lukuunottamatta vaihtavat paikkaa ja myös tiskiallas, Otsosonin valkoinen, suuri, kivikeramiikkaa oleva allas, vaihtaa paikkaa toisen ikkunan eteen. 
Näistä kuvista ei saa juuri käsitystä ovimallista (valkoista väriä ja pyöreitä vetimiä lukuun ottamatta), mutta näkyy niistä silti, miten kaapit ja laatikot ryhmittyvät. Taso meillä tulee olemaan puukuosinen laminaatti, eikä musta niinkuin kuvissa. Jääkaapin viereen teemme itse avohyllyjä talon vanhoista lankuista. Lattiaan tulee lankkumallinen laminaatti ja ikkunatkaaan eivät ole tuollaiset kuin kuvissa. Älkäähän siis niitä liikaa tuijotelko. :)

Nyt sen sijaan paluu todellisuuteen ja muutama kuva siitä, miltä keittiömme näyttää tällä hetkellä :)
Vanhempi kuva, ekovillat vielä näkyvissä
Levyt on saatu seiniin ja lattiaan
Näkymä eteiseen päin
Kuvassa näkyy kellariin johtava ovi ja tupaan johtava oviaukko
Tähän loppuun vielä muutama kuva leivinuunista, joka jää entiselle paikalleen, mutta pienen pintaremontin sekin joutuu käymään läpi. :) Nyt siitä on vasta nakuteltu vanha rappaus pois. Leivinuunista lisää myöhemmin, kun projekti sen osalta etenee.
Huomenna keittiösuunnittelija tulee ottamaan keittiöstä vielä paikan päälle mitat ja perjantaina menemme myymälään sopimaan yksityiskohdista. Sitten saadaan keittiö vihdoinkin tilaukseen. :)

lauantai 22. helmikuuta 2014

Jotain uutta, jotain vanhaa: Liitutaulu ja vanhoja esineitä

Olin ajatellut hankkia jonkin kivan muotoisen ja kokoisen liitutaulun, johon saisi kirjoitella päivää piristäviä ajatuksia. Sopivaa vaan ei tullut vastaan, joten päätin tehdä sellaisen itse. Toinen sivuaineeni luokanopettajaopinnoissa on nimittäin tekninen työ. :) Kun sain ensimmäisen puuprojektini valmiiksi (tästä lisää myöhemmin, kunhan saan huonekalun vielä maalattua :P ) aloitin liitutaulun tekemisen. Sivuaineopinnoissa ideana on, että työhön tarvittavat materiaalit työstetään alusta asti itse, joten eikun raakalautaa oikohöylän ja tasohöylän läpi ja sitten vannesahalla sahaamaan siitä sopivan kokoiset kehykset. Kehyksiin tein myös viisteet taa, jotta takalevy (vanerilevy) voidaan upottaa kehyksiin. Halusin kehysten etupuolelle myös jonkin kivan yksityiskohdan, joten tein kehysten sisäreunoihin jyrsimellä pienen kuvioinnin. Sitten vielä kehykset liimaukseen, maali päälle ja valmista tuli! :) 

Nyt liitutaulu on juuri sopivan kokoinen ja näköinen. Se koristaa tällä hetkellä mummani itselleen 50-luvulla puusepällä teetättämää talonpoikaispöytää, jonka hän antoi minulle viime kesänä, kun se hänen mielestään sopi hyvin Myllyhakaan, ja niinhän se sopiikin! :) Pöytä onkin yksi tärkeimmistä ja rakkaimmista esineistäni juuri alkuperänsä vuoksi. <3 Tällä hetkellä pöytä liitutauluineen on avomieheni vuokrakämpässä evakossa.

Kuvan vanha tuoli, kuten myös kappa, ovat Myllyhaan alkuperäisiä tavaroita

Pöydällä on myös Myllyhaan naapurissa sijaitsevassa erään pariskunnan yrityksessä, Punatulessa, valmistettu ihana vanilja tuoksukynttilä. Pariskunnan kynttilät ovat kaikki käsintehtyjä. Kynttilässä on kaunis vanhanaikainen etiketti ja sopivan mieto, ihana tuoksu. Kynttilät eivät Myllyhaasta ainakaan kesken lopu. Jos loppuvat, niin käydään ostamassa naapurista lisää. :)

Pöydän alla on vanha kappa, joka on Myllyhaan alkuperäisesineistöä. Talon rakentanut perhe on tuonut sen ja myös muita hyvin vanhoja esineitä mukanaan edellisestä kodistaan, joka sijaitsi aivan Myllyhaan lähellä. Edellinen koti oli siis Myllyhaan rakentaneen perheen rouvan synnyinkoti eli avomieheni äidinisänäidin koti.

Tällä hetkellä kapassa säilytetään kääpiöluppa Kanelin ruokia. Kappa on vanha viljamitta eli tällainen neliömäinen puuastia. Kiinnostavaa tietoa kapasta tai vanhoista mitoista ylipäätään on, että vuoden 1734 laki edellytti jo, että koko Ruotsin valtakunnassa (Suomi mukaan luettuna) oli käytettävä yhtäläisiä, kruunun leimalla varustettuja mittoja. Virallinen tarkastaja siis tarkasti kapan ennen käyttöönottoa ja kruunasi kapan vahvistaen näin mitan oikeellisuuden. Jos kauppias käytti muunlaisia mittoja, ne oli lain mukaan takavarikoitava ja lyötävä rikki. Tarkkaa on näköjään kaupankäynti ennen ollut. :) Myöhemmin kappoja käytettiin perunan myynnissä. Tässä kapassa on tosiaan kruunuleimoja joka sivulla, joten se oli tuohon aikaa virallinen mitta. 


Sitä, miksi kapassa on kaksi eri vuosilukuleimaa, en tiedä. Olisikohan mitan oikeellisuus tarkastettu myöhemmin uudestaan, ehkä.



Tästäkään merkinnästä en ole täysin varma, mutta se tarkoittaa luultavasti, että tämän kapan tilavuus on 1/6 T eli 1/6 tynnyriä. Tynnyri oli myös entisajan virallinen mittayksikkö.



sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Remontti etenee

Remontointiprojekti etenee suhteellisen vauhdikkaasti ja nyt onkin hyvä päivittää hieman kuulumisia sen osalta. :) Alakerrassa seinät alkavat valmistua ja ne onkin jo koolattu joka huoneessa.

Seinät on myös levytetty alakerran pikkukamarissa, isoossa kamarissa, tuvassa (eli olohuoneessa) sekä keittiössä. Kuisti ja eteinen vielä odottelevat levyjä seiniinsä ja alakerran vessaa aletaan rakentamaan sitten eteisen lattian teon yhteydessä. Kamarien ja keittiön lattioihin on laitettu lattianiskat ja puhallettu ekovilla sekä niskojen päälle on asennettu harvalaudoitus. Kuvissa harvalaudoitus on vasta isoon kamarin lattiassa.
Lattianiskojen kannakeet mitattiin ja sahattiin erikseen ja lopuksi vielä kaikki liitokset liimattiin ja naulattiin. Eipähän ainakaan narise tämä lattia. ;)

Kuvat isoosta kamarista. Näitä ihania vanhoja pönttöuuneja (pystymuureja) Myllyhaassa on alakerrassa yksi isoossa kamarissa, ja se toimii sähkövastuksella. Yläkerrassa neljästä huoneesta kolmessa on  samanlainen, mutta puulämmitteinen. Kauniitahan ne ovat ja ne jäävät taloon remontin jälkeenkin, mutta uuden pintakäsittelyn ne vaativat.


Nämä kuvat ovet puolestaan pikkukamarista. Siellä yhtä ikkunaa suurennetaan, jotta se on samankokoinen kuin muutkin alakerran ikkunat.

Tupa toimii nyt tarvikevarastona ja taukotilana. Yhden taustalla olevan ikkunan paikalle on jo tilattu takaterassille johtava ovi.

Vielä muutama kuva yläkerrrasta, jossa huoneita on koolattu ja lisäeristetty.
Yläaula
Yläaula
Laajennettu kämppä
Taustalla laajennettu kämppä ja yläkerran vessan runko
Muista huoneista kuvia luvassa myöhemmin. Niinkuin kuvista näkyy myös sähkömiehellä on riittänyt hommia. Johtoja roikkuu katosta ja risteilee siellä täällä. Lisäksi pistorasioita ja valokatkaisijoita on laitettu paikoilleen. Keittiöstä laitan myös aivan oman tekstin lähiaikoina. :)

perjantai 14. helmikuuta 2014

"Muista mistä oot kotoosin"

"Muista mistä oot kotoosin". Näin sanoi eräs puhuja puheessaan, kun ikäluokkani pääsi ylioppilaaksi, lukio oli takana ja suuri maailma edessä. Tämä lausahdus on kaikunut päässäni siitä asti ja muistui mieleeni taas tänään. Kyllä sen huomaa, että kotipaikkakuntaa ikävöi, kun asuu muualla. Eikä pohojalaasuuresta pääse eroon, vaikka yrittäisi. Kun suunsa avaa, niin kotiseutu selviää, on se murre sen verran vahva. Mietinkin, miksei kotiseutu voisi näkyä muuallakin kuin puheessa, esimerkiksi sisustuksessa ja myös kotipaikkakunnalla. 

Yleensä on tapana ostaa paikallisten käsityöläisten ja pienyrittäjien tuotteita lahjaksi tai viemisiksi jollekin toisella paikkakunnalla asuvalle tutulle tai sukulaiselle. Suhteellisen harvoin näkee pienyrittäjien tuotteita paikkakuntalaisten kotona. Tämä tuli mieleen, kun olin itse etsiskelemässä lahjaa toisella paikkakunnalla asuvalle. Niimpä niin, itse en ole yhtään muita parempi. :) Mutta aion nyt muuttaa tapani. Eivätkö esimerkiksi paikalliset pohjalaiset tuotteet sopisi erittäin hyvin siihen ympäristöön, joka on toiminut näiden tuotteiden inspiraation lähteenä? Tämä on minun mielipiteeni, mutta teidän muidenkin mielipiteitä olisi kiva kuulla. :)

Tänään siis vierailin muun muassa Mummadesignissa, paikallisessa puodissa, jossa myydään todella hienoja paikallisia pohjalaisia käsityötuotteita. Täältä lähti mukaan myös lahja, mutta jotakin olen ostanut jo ennemmin myös itselleni ja nimenomaan Lapualla sijaitsevaan kotiin, joka nyt on tosin remontissa. Suosittelen tuotteita kyllä kaikille maalaisromanttisesta sisustuksesta tai pohjalaisuudesta kiinnostuneille sekä pellavatuotteiden ystäville. Tuotteet sopivat hyvin kyllä muillekin kuin pohjalaisille, mutta varsinkin heille. ;) Jos et pääse paikan päälle katselemaan, niin tuotteita saa tilattua myös täältä

Itse olen kyllä niin ihastunut näihän kuoseihin ja ne sopivat meille mielestäni todella hyvin, vanhojen esineiden ja huonekalujen seuraksi.






tiistai 11. helmikuuta 2014

Penkkisängyn kunnostus

Tässä vielä yksi viime kevään projekti. Tämä olikin sitten suurin ja aikaavievin projekti. Taisi kestää toista viikkoa. Näitä projekteja tuli tehtyä kesätöiden ohessa ennen töitä tai niiden jälkeen. Nyt syksyn ja talven aikana suuremmat projektit on aina tauolla, sillä opiskelut vie suurimman osan ajastani. Käsitöitä tulee silti tehtyä enemmän tai vähemmän. Tämä on nyt sitten viimeinen "vanha" projekti, jonka teille esittelen. Keväämmällä on tiedossa jo monta uutta projektia. Mutta niistä lisää sitten myöhemmin. 

Tämä penkkisänky on ollut Myllyhaan pihassa olevan puarin tai lutin yläkerrassa säilössä. Ehjä se oli, paitsi kansi oli jonnekin hukkunut, joten avomieheni nikkaroi uuden parista vanhasta lankusta. Penkkisänky oli vähän likainen ja maalikerros tai oikeastaan maalikerrokset olivat parhaat päivänsä nähneet. Eniten aikaa veikin vanhojen maalikerrosten poisto. Niiden alta paljastui vihreä lakka, joka on luultavasti itse puolukan varvuilla aikoinaan värjätty. Lakkaa en edes yrittänyt kokonaan  poistaa, vaan pesin enimmät pois vahvalla pesuaineella. Sen jälkeen penkkisänky sai päälleen kolme uutta maalikerrosta.



Taustalla näkyykin puari, jossa penkkisänky oli.




Tässä kuvassa loikkii kääpiöluppamme Kaneli

maanantai 10. helmikuuta 2014

Tuunailuja

Viikonloppuna lenkillä ollessa tuli tosi keväinen olo, kun pikkulinnut lauleli ja sää oli leuto. Edelleen odotan kuitenkin sitä kunnollista talvea ja lunta, jos pääsisi vielä tälle talvea kunnolla hiihtämään, ei kyllä kovin hyvältä näytä.. Keväisestä olosta tuli mieleen viime kevään huonekalujen tuunaus/kunnostusprojektit, joten aionkin kertoa hieman niistä seuraavaksi.

Ensimmäisenä käsittelyyn pääsi talon vanha astiahyllykkö. Talossa on muutenkin paljon vanhoja talonpoikaiskalusteita, jotka  ovat kulkeneet talon rakentaneen perheen mukana edellisestä kodista Myllyhakaan. Osa kalusteista onkin talon rakentaneiden avomieheni isoisovanhempien ja heidän vanhempiensa itse tekemiä ja osa paikallisten puuseppien työtä. Vanhat kalusteet, esineet ja asiat ovat muutenkin mielestäni erittäin kiehtovia. Ne kertovat paljon vanhoista ajoista ja tavoista, sekä ovat käsintehtyjä ja näin aina ainutlaatuisia ja yksilöllisiä. Olen muutenkin kiinnostunut kaikesta vanhasta, varsinkin oman ja mieheni sukujen elämästä, ja sen vuoksi olen myös innostunut skannailemaan isovanhempieni vanhoja valokuvia talteen ja opetellut, kuka kukin on. Vanhoja valokuvia aioinkin hyödyntää sisustuksessa myöhemmin. On hienoa, että esi-isiemme (kyllä, olen haalinut myös omien sukujeni vanhoja esineitä) kalusteet, esineet ja tavarat saavat arvoisensa paikan Myllyhaassa, kunhan sinne asti remontissa päästään. Näistä asioista varmasti lisää myöhemmin.

Mutta nyt siihen astiahyllykköön. Avomieheni isoisä oli jo ennemmin putsannut hyllyköstä vanhat maalit pois, joten enää täytyi vain hieman hioa pintoja ja maalata hyllykkö muutamaan kertaan. Hyllykkö oli esillä Myllyhaassa jo kesälläkin ja pääsee esille myös remontin jälkeen. Todennäköisesti vielä samalle paikallekin.



Astiahyllyyn pääsi kesäksi vanha Arabian söpö pilkkukannu, pari Arabian vanhaa asettia ja vanha kahvipurkki. Kaikki ne olivat talon tavaroita. Itse nikkaroimani kalenteri mahtui myös hyllyyn.Viime kesän uusia löytöjä olivat puolestaan GreenGaten keittiöpyyhe ja ihanan pirteät PiP Studion astiat.

Toinen hieman isompi projekti oli pieni pöytä, jonka pelastin vanhasta riihestä isoisäni kotitilalta. Pöytä on tullut isosisäni tilalle ilmeisesti hänen mummansa mukana. Pöytä on toiminut sittemmin muun muassa äidilläni pöytänä leikkimökissä. Se oli suhteellisen huonossa kunnossa, mutta kuitenkin täysin ehjä. Urakka alkoi vanhan maalin poistamisella, sen jälkeen pöytää täytyi hieman hioa ja se täytyi puhdistaa huolellisesti.


Päätin  maalata pöydän valkoiseksi, mutta kannessa halusin säilyttää elämän jäljet, pienet ja miksei suuremmatkin kolhut, joten kansi sai päälleen sävytettyä lakkaa. Lopputulokseen olen hyvin tyytyväinen. Pöytä toimi kesän ajan sohvapöytänä.

Polkuhevonen on avomieheni isoisoisän tekemä. Vanha avain on puolestaan jäänyt jäljelle aikaa sitten puretusta lutista tai aitasta. Maton innostuin virkkaamaan keväällä.

lauantai 8. helmikuuta 2014

Tähän mennessä tapahtunutta

Tässä nyt lyhyt kuvaus siitä, mitä talolla on tapahtunut syksystä tähän päivään mennessä.
Aluksi oli tosiaan purkuhommien vuoro ja purkutöitähän riitti. Purkuhommat alkoivat heti syyskuussa. Talosta purettiin pois vanhat lattiat, muutama komero, seiniä ja sen sellaista. Rakennusinsinöörin kanssa suunniteltiin isompia muutoksia ja hän teki meille uudet piirustukset. Lokakuussa kävi imuriauto tyhjentämässä purut lattioiden alta ja katosta. Suunnittelimme itse valaisinten yms. pistorasioiden paikat ja merkkailimme niitä jo sähkömiestä varten. 
Eteisen, makuuhuoneen ja pesutilojen lattioihin tehtiin uudet perustukset käsivoimin. Eli ensin piikaattiin vanhat betonit pois, sen jälkeen kaivettiin noin 40cm syvät kuopat, mikä ei ollut aivan helppoa, sillä maa oli raskasta savimaata. Sen jälkeen kuopat täytettiin soralla, jälleen käsivoimin. Sora tasoitettiin ja tiivistettiin, minkä jälkeen vuorossa oli lattioiden valu. Niin ja nämä työvaiheet hoidettiin, valun tasoitusta lukuunottamatta, itse ja kökkävoimin. Minä hoidin lähinnä suunnittelupuolta, sillä opiskelujeni vuoksi olin pääasiassa Jyväskylässä. 

Tässä nyt kuvia työvaiheista. Kuvissa sama tila eri vaiheissa. Valitsin tähän niitä tiloja, joissa muutos on suurin. Koittakaahan saada kuvista selvää :) 

                                             Pesutilat

                                                Eteinen

 


Yläkerran laajennettu kämppä. Huonetta laajennettiin sivukkaaseen eli kylmänä olleesseen varastotilaan.


 Näin loppuun täytyy kyllä todeta, että onneksi ei olla enää noissa alkuvaiheissa. :)

Myllyhaka

Tässäpä hieman infoa blogin nimeen liittyen. Talon nimi Myllyhaka ei ole alueen tai paikan nimi, jossa talomme on. Ennenkuin kyseistä taloa oli edes rakennettu, tontilla oli lammaslaidun ja lähistöllä oli myös suuri tuulimylly. Myllystä ja laitumesta tulee luonnollisesti Myllyhaka. Tätä nimeä talosta käytti lähinnä avomieheni isoisä. Samalla, kun tontti lohkottiin muusta tilasta, ja tontille täytyi antaa nimi, oli nimi helppo päättää. Näin talosta tuli siis virallisestikin Myllyhaka. 

Kuvassa Myllyhaka 60-luvulta. Kaikki rakennukset ovat edelleen paikoillaan.

Ensimmäinen blogipostaus

Olen lueskellut muiden blogeja jo jonkin aikaa ja nyt vihdoinkin rohkaistuin luomaan oman blogin.Tästä se siis alkaa, oman blogin kirjoittaminen. Näin aluksi on varmaan hyvä hieman kertoa, mistä blogissani on kyse. Aloitan siis aivan alusta.
Avomieheni ryhtyi maatalousyrittäjäksi noin vuosi sitten ja remontoitava talo tuli hänelle sukupolvenvaihdoksen yhteydessä. Talo on hirsirakenteinen maalaistalo maaseudulla Etelä-Pohjanmaalla. Talo on valmistunut vuonna 1951 ja sen on rakentanut avomieheni isoisän isä perheineen. Omistamme talon nyt yhdessä. Asuimme talossa kesän ajan ja suunnittelimme remonttia. Kun luokanopettajaopintoni taas syyskuussa jatkuivat, muutin itse opiskelupaikkakunnalle ja avomieheni muutti vuokralle. Remontti alkoi vanhan purkamisella. Oikeastaan kaikki pinnat on uusittava lattioista kattoon. Hirsikehikko vaan jää paikalleen. Urakka on siis melkoinen.
Kuva otettu keväällä 2013