☆

sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Jouluherkkuja

Joululomani alkoi perjantaina, joten nyt on hyvin aikaa laittaa joulua kotona. Kuusen kävimme hakemassa eilen, joulukoristeet ovat löytäneet paikkansa ja jouluherkkujakin on leivottu. Silti on vielä hieman tekemistä varsinkin lahjojen osalta. Niitä ehtii onneksi vielä värkkäillä ensi viikon alussa.
Jouluun valmistautumiseen kuuluvat oleellisena osana muutamat jouluherkut, joita ilman joulu ei kyllä tunnu samalta. Perinteisesti olen ostanut joululaatikot myyjäisistä, mutta tänä vuonna kävi huono tuuri ja osa laatikoista ehti loppua. No eipä meillä muutenkaan syödä kuin porkkana- ja lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa ehdin saada myyjäisistä. Ystävän innostamana rohkaistuinkin sitten kokeilemaan lanttulaatikon tekoa itse. Olen aina ajatellut, että laatikoiden valmistus on jotenkin todella monimutkaista, mutta lanttulaatikon teko valmiista soseesta olikin todella helppoa ja nopeaa. Lopputulokseen ja makuunkin olen aivan tyytyväinen.
Joulu ei myöskään ole mitään ilman joulutorttuja. Niitä teen vähän vaihtelevasti sekä torttu- että voitaikinalevyistä. Yhdestä levystä teen aina neljä torttua, toki levyä pitää tällöin hieman kaulita, mutta näin tortuista tulee mielestäni jurri sopivankokoisia. Näin äitinikin on aina tehtnyt. Tortuista tapaan tehdä kukanmuotoisia. Tämän mallin olen oppinut yläasteella kotitaloustunnilla.
Tietysti jouluun kuuluvat myös piparit, joita teemme yhdessä äitini kanssa siten, että hän tekee taikinan ja paistaa piparit ja minä hoidan leipomisen. Näin saamme näppärästi piparit sekä meille että heille. Perinteinen piparienleipomispäivä sattui tällä kertaa samalle päivälle kuin kauneimmat joululaulut, joten piparien leipomisen jälkeen suuntasimme nostattamaan joulumieltä kirkkoon.
Muotteja on monia erilaisia kerääntynyt vuosien saatossa. Suurin osa on peräisin omasta lapsuudestani ja niitä on sen vuoksi jotenkin mukava käyttää edelleen.
Ainoita oikeita pipareita ovat juuri äidin tekemästä taikinasta leivotut piparit. Ne ovat juuri sovin pehmoisia.
Joulun juomapuolen puolestaan hoitaa glögi.
Lisäksi joulupöytään kuuluu ehdottomasti kunnon joulukinkku, suklaa sekä muut joka vuosi vähän vaihtelevat leivonnaiset.
Maukasta sunnuntaita! ♡

4 kommenttia:

 1. Jouluherkkuja ja tunnelmaa. Muutama päivä enää jouluun. Täällä olisi vielä vähän leipomista myös. Mies olisi kiinnostunut hedelmäkakusta, joten toive toteutukoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nopeasti ne päivät kyllä menevät. :) Hedelmäkakku kuulostaa varsin hyvältä!

   Poista
 2. Herkkuja olette tehneet kyllä ihan urakalla!
  Ihanaa Joulua aikaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi urakka on kuitenkin jakautunut monelle eri päivälle. :) Oikein tunnelmallista joulua myös sinne! :)

   Poista

Kiitos kaunis jättämästäsi kommentista, ajatuksesta, palautteesta! ♡